SANDIK GÖREVLİSİ NEDİR VE NASIL OLUNUR?
Devlet tarafından yönlendirilen sandık görevlisi, okul sorumlusu ve parti müşahiti seçimden önce görev yapacağı okula gelerek yerlerini belirlerler. Seçim günü oy verme saatinden en az iki saat önce tekrar görev alacakları okula ve sınıfa gelirler. Ülkemizde oy verme saati 8 de başlamaktadır. Yani okul sandık görevlileri seçim günü sabah 6 dan önce okulda olmak zorundadır.
Sandık Görevlisi Ne Yapar?
Sandık Görevlisi seçim günü sandık kurulu başkanı ile birlikte seçim işlemlerini yürütmekle görevli kişilerdir. Sandık görevlisi olabilmek için devlet memuru olmak gereklidir. Genellikle devlete bağlı kurumlarda öğretmenlik yapan kişiler tarafından seçilmektedir. Bunun dışında görev almak isteyen devlet memurları da başvurularını yaptıkları takdirde ihtiyaç olması halinde sandık görevlisi olarak görevlendirilmektedir. Bu kişilerin devlet memuru olma zorunluluğu bulunmaktadır. Sektörde çalışan veya özel okulda öğretmenlik yapanların sandık görevlisi olma yetkisi yoktur. Sandık görevlileri ilçe seçim kurulları tarafından görevlendirilmektedirler. Bunun dışında sandı görevlilerinin yanı sıra, sandık başında müşahitler de yer almaktadır. Müşahitler sandık görevlilerinin yapmış olduğu işleyişleri ve seçim işleyişlerini takip eden kişilerdir. Müşahitler parti çerçevesinde görevlendirilen kişilerdir. Herhangi bir sorunla karşılaşıldığı takdirde şikayet hakları ve itiraz hakları bulunmaktadır. Sandık görevlileri hem sandık kurulu üyelerinden hem de müşahitlerden oluşmaktadır. Sandık kurulu üyeleri işin işleyişinden sorumludur. Müşahitler ise, o işin parti adına denetlenmesinden sorumludur. Sandık görevlileri bir kurul olarak oluşum içindedir. Sandık kurulu adı verilen bu sistem bir başkan ve 6 üyeden oluşan 7 kişiden oluşmaktadır. Bu kişilerin devlet memuru olma zorunluluğu vardır. Fakat müşahitler devlet memuru olamaz. Çünkü bir partiye bağlıdırlar ve ülkemizde devlet memurları tarafsız olmak zorundadır. Oysa partiler bir görüşü desteklemektedirler.
Sandık Görevlilerini Kim Seçer?
Sandık görevlileri YSK tarafından belirlenmektedir. Seçmene oy kullanırken yardımcı olmak ve yol göstermek gibi misyonları bulunmaktadır. Sandık görevlileri devlet memurlarından oluşur. Yaptığı bu hizmet karşılığında devletten ücret almaktadırlar. Bu ücreti alabilmek için sandık görevlisi görevlerini usulüne uygun şekilde yerine getirmek zorundadırlar. Seçim günü para kazanmak isteyen devlet memurlarının tamamen isteğe bağlı olarak başvurmalarının ardından ihtiyaç dahilinde görevlendirilmesi işlemidir. Başvurabilmek için ve belirtilen ücreti almaya hak kazanabilmek adına sandık görevlilerinin belirli sorumlulukları yerine getirmesi gerekmektedir. sandık görevlilerinin yanı sıra müşahitler de yüksek Seçim Kurulu kararı ile sandık görevlisi olarak yer almaktadırlar. Yalnız onlar devlet tarafından değil, parti tarafından ücret almaktadırlar. Bazı müşahitler para almadan da sandıklara sahip çıkmak adına partisi adına gönüllü olarak sandık görevlisi olabilmektedir. Müşahitlerin devlet kurumlarınca hiçbir bağı bulunmamaktadır. Hem genel seçimlerde hem de yerel seçimlerde fark etmeksizin sandık görevlileri işleyişi her seçimde aynı kadro ve aynı talepler doğrultusunda ilerlemektedir.
Seçimde sandık görevlisi olabilmek için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının gerçekleştirmesi gereken bazı işlemler yer almaktadır. Bu işlemler doğrultusunda eğer kabul edilirse sandık görevlisi olarak çalışmalarına devam edebilmektedir. Bunun belirlenmesi ve seçim işleri YSK tarafından düzenlenmektedir.
Sandık Görevlisi Olmak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Sandık görevlisi olabilmek için internet üzerinden başvuru yapmanız gerekmektedir. YSK, kendi resmi sitesinde başvuruları kabul etmektedir. Kişiler sandık görevlisi olmak üzere internet üzerinden dahi olsa da kendileri adına başvuru yapabilmektedirler. YSK resmi sitesinde sandık görevlisi başvuru butonu seçim zamanlarında açılmaktadır. Bu zamanlarda bu adreslerden girip kendi işlemlerinizi yapmanız mümkün olacaktır. Bilgilerin tam ve eksiksiz biçimde doldurulması gerekmektedir. Başvurularda oluşan yoğunluk nedeni ile YSK eleme yöntemi de yapabilmektedir. Bu nedenle bazı başvurulara görev çıkmaması, ihtiyaç fazlası konumda olduğu içindir.
İdare amirliği yapan kişiler, zabıtalar ve zabıta amirleri, askerler, muvazzaf askerler, TBMM üyeleri ve TBMM adayları YSK’ da sandık görevlisi olmak için başvuramaz. Bunun dışındaki kişiler sandık görevlisi konumunda YSK ya başvurularını yapabilirler. Görev alacak sandık görevlileri birbirinden farklı kategorilerde maaşlar almaktadır. Genel seçimler bir gün yapılmasına rağmen alınacak ücretler, günlük cinsinden değerlendirilmektedir. Siyasi parti üyeleri bir günlük ücret almaktadır. Sandık görevlisi memurlar 2 günlük maaş almaktadır. Sandık kurulu başkanları ve bina sorumluları da 3 günlük ücret karşılığı almaktadır. Tabi bu paralar slot sitelerinden kazanacağınız paranın yanında bir hiçtir. Seçimler Pazar günleri yapılmaktadır. Seçim ücretleri yapıldığı ayın bir sonraki ayına kadar banka hesaplarına YSK tarafından yatırılmaktadır.